1

Luft / Luftvärmepumpar för nordiskt klimat och din vardag.

 

Aero-serien är vår nya generation luft/luftvärmepumpar, och de bästa vi någonsin utvecklat. Upplev skön värme på vintern, även när det är riktigt kallt ute – och upptäck luftkonditioneringsläget, som ger skön svalka under varma sommardagar. Med ny design som passar nordiska hem, en helt ny insida med många smarta, energibesparande funktioner och högsta energiklassning ger Aero-serien både sänkta värmekostnader och skönt inomhusklimat – året om.

 

Våra luft / luftvärmepumpar

ivt luft luft aero 900

IVT Aero 900

Den största och mest avancerade medlemmen i Aero-serien är särskilt utvecklad för stora hus. Med rörelsesensorn IntelligentEye och UltraWide luftspridning klarar den att värma upp riktigt stora ytor på ett imponerande sätt.

ivt luft luft värmepump aero 800

IVT Aero 800

Med en prestanda i marknadens absoluta toppskikt, passar Aero 800 in i de flesta mellanstora till stora villorna. För dig som har direktverkande el innebär ett byte till Aero 800 sänkta värmekostnader med upp till 50 procent.

ivt luft luft värmepump aero 600

Aero 600

Det högpresterande valet för lilla villan, fritidshuset, garaget eller snickarboden. Precis som de andra medlemmarna i Aero-serien är Aero 600 kompatibel med appen IVT Anywhere II och har funktion för 10-gradig underhållsvärme.

Varför IVT luft / luftvärmepump

 

Jämförelsevis med de andra typerna av värmepumpar så är luft/luftvärmepumpen billig att installera och sänker direkt energiförbrukningen. Det gör den till ett populärt val bland många villaägare då återbetalningstiden är kort

Luft/luftvärmepumpar har ofta fler inbyggda funktioner utöver att enbart värma. De har bland annat luftreningsfunktioner, AC och är lätta att styra via SMS eller WiFi till sin smartphone eller surfplatta.

Fördelar Luft/luftvärmepump

 

 • Bra energibesparing
 • Låg installations och investeringskostnad
 • Kräver inget vattenburet värmesystem
 • Kräver inga tillstånd
 • Kan enkelt producera kyla (AC)

10 års garanti ingår. För vi chansar aldrig.


För att du ska känna dig helt trygg med ditt köp får du alltid 10 års garanti på kompressorn (hjärtat i din värmepump) när du köper en värmepump från IVT. Garantin gäller när du köper någon av våra värmepumpar för villor med en effekt upp till 20 kW och servar den enligt IVT:s serviceprogram. Garantin skiljer sig från en försäkring genom att du aldrig behöver koppla in något försäkringsbolag om något skulle hända med din värmepump. Istället ringer du direkt till din oss på Värmekällan Väst AB så hjälper vi dig. Bra va? Hör av dig till oss om du vill veta mer om våra garantier eller klicka dig vidare för att läsa mer.

Så fungerar en luft / luftvärmepump

ivt luft luft värmepump aero 900

IVT Aero 900
För den stora villan

 

IVT Aero 900 är särskilt utvecklad för att värma större hus. Både ute- och innedelen har något större mått än våra andra luft/luftvärmepumpar för att producera mer värme och sprida den över större ytor. Aero 900 är energiklassad A+++, vilket innebär att den är högpresterande samtidigt som den är snäll mot både plånbok och miljö.

Bara de allra effektivaste värmepumparna, som IVT Aero 900 och IVT Aero 800, får den högsta energiklassificeringen. Bra för både plånbok och miljö.

Läs mer om IVT Aero 900

(Klicka på bilderna för att öppna)

IVT Aero 800
Tyst och stilren

IVT Aero 800 har en stilren inomhusdel som kompletterar modern skandinavisk design. Tack vare innedelens unika utformning blir luftspridningen mycket tyst och når extra långt vilket ger en jämn skön värme i hela huset, även när den nordiska vintern är som kallast.

IVT Aero 800 använder Coanda luftspridningsteknik, som bygger på logiken att varm luft stiger och kall luft sjunker. Den motoriserade luftriktaren sprider värmen på ett effektivt sätt, ner längs väggen och utmed golvet för att ge ett skönt inomhusklimat och varmare golv, helt utan obehagligt drag. 

ivt luft luft värmepump aero 800

Läs mer om IVT Aero 800

(Klicka på bilderna för att öppna)

ivt luft luft värmepump aero 600

IVT Aero 600
För den stora villan

 

IVT Aero 900 är särskilt utvecklad för att värma större hus. Både ute- och innedelen har något större mått än våra andra luft/luftvärmepumpar för att producera mer värme och sprida den över större ytor. Aero 900 är energiklassad A+++, vilket innebär att den är högpresterande samtidigt som den är snäll mot både plånbok och miljö.

Bara de allra effektivaste värmepumparna, som IVT Aero 900 och IVT Aero 800, får den högsta energiklassificeringen. Bra för både plånbok och miljö.

Läs mer om IVT Aero 600

(Klicka på bilderna för att öppna)

Varför luft/luftvärme?

 

Fördelar med luft/luftvärme:

 • Bra energibesparing
 • Lågt pris för installation
 • Kräver inget vattenburet värmesystem
 • Kräver inga tillstånd
 • Kan enkelt producera både kyla (AC) och värme

 

Nackdelar med luft/luftvärme:

 • Kan inte vara den enda värmekällan i huset utan det måste finnas någon ytterligare uppvärmning
 • Kan ha störande fläktljud
 • Producerar inte varmvatten

Luft / luftvärmepumpar

En luft/luftvärmepump hämtar energin i utomhusluften och omvandlar den till värmeenergi som överförs till inomhusluften. Man brukar se en luft/luftvärmepump som ett komplement till den befintliga uppvärmningen i huset, vilket innebär att huset måste ha kvar sina element även efter luft/luftvärmepumpen blivit installerad. Trots att luft/luftvärmepumpen är väldigt bra och effektiv för sin storlek och kostnad så är den oftast inte tillräcklig att själv hålla uppe värmen under årets kalla period, framförallt i vårt nordiska klimat. Därför behövs även en annan form av värmekälla finnas upptill en luftvärmepump av denna typ.

Ett missförstånd som många gånger görs när man pratar om luft/luftvärmepumpar är att man tror att det är luften utifrån som direkt blåses in i bostaden. Istället är det värmen som värmepumpen producerat som överförs via en luftväxlare till luften inomhus. Det är alltså den befintliga luften i bostaden som värms upp, och har inget med övrig ventilation att göra.

Fördelar med en luft / luftvärmepump

 

Jämfört med de andra typerna av värmepumpar så är luft/luftvärmepumpen mycket billig att installera. Dessa luftvärmepumpar är också mindre och betydligt smidigare än andra typer av värmepumpar vilket gör att den passar bra till en mängd olika utrymmen. För ett billigt pris får du en en värmepump som sänker energiförbrukningen kort efter installation. Med sina smidiga funktioner både kyler och värmer den ditt hus samtidigt som den håller en låg ljudnivå i ditt hem. Den korta återbetalningstiden hos denna värmepump gör den till ett populärt val bland många villaägare som vill göra en besparing när det kommer till uppvärmning.

Luft/luftvärmepumpar är utrustade med filter som med tillsammans med ventilationen som skapas hjälper till att rena luften i ditt hem och ger en friskare luft inomhus. För att vara säker på att luften är fräsch hemma behöver du dock byta filter med jämna mellanrum. Att förse ditt hus med hälsosam luft bidrar till att hålla borta fukt och mögel som kan leda till försämrad hälsa hos de boende.

En värmepump som sparar energi året runt

Tack vare den effektiva tekniken hos dessa värmepumpar kan du efter installation göra en besparing på upp till 75% av de kostnader du tidigare haft. Eftersom du kan använda din nya luftvärmepump till att både värma upp ditt hem under vintern och kyla ner det under de varmare månaderna, blir den till ett billigt och effektivt hjälpmedel till ett behagligt klimat hemma.

Som hos alla luft-värmepumpar finns det även för luft/luft en mängd olika modeller att välja på, och för att du bäst ska kunna dra nytta av en värmepump hemma rekommenderar vi dig att noga undersöka vilken modell som bäst passar ditt hem.  I ett nordiskt klimat som vårt är det av stor vikt att hålla en god temperatur hemma året runt så tänk igenom om du ska använda din luftvärmepump som ett komplement till annan uppvärmning eller om du istället behöver en värmepump som förser ditt hus med all värme.

För råd och service är du alltid välkommen att kontakta oss på Värmekällan Väst AB / IVT Center då våra medarbetare har bred kunskap och lång erfarenhet av just luftvärmepumpar.

 

Smart värme för smarta hem

Som all annan teknik så har luft/luftvärmepumpar utvecklats med tiden och har idag ofta många fler inbyggda funktioner utöver att enbart värma upp ditt hem. De har bland annat funktioner som renar luften, AC som kyler ner luften i ditt hus, och de är många gånger också lätta att styra via SMS eller WiFi med din smartphone eller surfplatta.

Luft/luftvärmepumpar är framförallt ett populärt val hos ägare av fritidshus eller sommarstugor som endast används under begränsade perioder av året. Eftersom man då endast vill hålla fastigheten varm när den används kan man lätt programmera luft/luftvärmepumpen så att den håller en låg temperatur under tiden den inte utnyttjas. Med din smarttelefon kan du sedan övervaka och styra värmen med endast några klick. Du kan exempelvis höja värmen dagen innan du planerar att åka till fastigheten så att den har en behaglig temperatur när du anländer.

 

Vart placerar du din luftvärmepump?

Luft/luftvärmepumpar går att installera på många olika sätt men en viktig del att tänka på är längden mellan innedelen och utedelen. Eftersom luft/luftvärmepumparna är fyllda med köldmedium från fabriken så klarar dem rörlängder upp till ca 7-8m mellan innedel och utedel. Har man en längre rörlängd än så kan luft/luftvärmepumpen behöva fyllas med extra köldmedium, vilket kan medföra en extra kostnad. Rörlängden man brukar rekommendera som högst är ca 18-20m mellan innedel och utedel. 

Val av innedelens placering beror till stor del på hur bostaden eller huset ser ut. Vanligtvis placeras innedelen i entrén, hallen eller vardagsrummet. Det är självklart fullt möjligt att montera den på andra platser än dessa, men då man vill kunna sprida värmen till så stor del av bostaden som möjligt är dessa platser rekommenderat Att exempelvis placera innedelen ovanför soffan i vardagsrummet är inget man rekommenderar eftersom man då kan uppleva störande fläktljud och vinddrag.

Om man vill undvika ljudet från värmepumpen så mycket som möjligt så ska utedelen även helst monteras på ett markstativ. Om man istället monterar utedelen på ett väggstativ så finns risk att vibrationer kan ta sig in via väggen och skapa oljud. Detta upplevs speciellt om huset har en träkonstruktion.

Viktigt att veta är att luft/luftvärmepumpar avger stora mängder kondens och tövatten när den är aktiv. Det bästa alternativet för att undvika detta vatten på ställen där man inte vill ha det är att också montera en droppskål och värmekabel med avrinning till ett avlopp för dagvatten.

 

Vilken energiklass har din luft/luftvärmepump?

Luft/luftvärmepumpar är märkta med en energiklass för luftkonditionering och en annan energiklass för värme. Eftersom en luft-luftvärmepump kan användas till båda delarna bör du därför titta på märkningen för både SEER (kyla) och SCOP (värme).

Är syftet med din värmepump att kyla ner huset under de varma månaderna är det energiklass SEER (Seasonal Energy Efficiency Ratio) du behöver kontrollera. Denna märkning talar om för dig hur effektiv din luftvärmepump är för luftkonditionering. 

Är syftet med värmepumpen istället att värma upp huset behöver du se till märkningen för SCOP (Seasonal Coefficient of Performance). Denna energiklass visar dig prestandan hos värmepumpens värmedrift under en säsong. Man tittar här på prestandan under olika tillfällen vid olika temperaturer, vilket sammanställs till ett genomsnittligt värde för en säsong.

Energimärkningen på värmepumpar är till för att du lättare ska kunna välja vilken modell och vilka egenskaper du behöver. Produkter med en energiklass som ska vara anpassade för ett nordiskt klimat är märkta med en mörkblå färg.

Svårt att hitta rätt värmepump?

Läs mer om våra olika värmepumpar eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt!