1

Bergvärme / Jordvärme / Sjövärme

En värmepump från IVT är ett bekvämt val när det kommer till uppvärmning av din bostad. Till skillnad från annan uppvärmning, såsom exempelvis uppvärmning med ved, pellets eller olja, kräver värmepumpar inte någon påfyllning av bränsle. Efter installation behöver du endast tänka på hur varmt du vill ha det hemma, med ett system som vanligtvis har en livslängd på mellan 20-30 år.

Våra bergvärmepumpar

bergvärmepump ivt geo 600

IVT Geo 600

IVT Geo 600 introducerar en helt ny användarupplevelse som är mer självklar än någonsin tidigare. Lika intuitiv som din smartphone – och med samma höga designnivå.

ivt värmepump hq

IVT PremiumLine HQ

IVT PremiumLine HQ är marknadens enda Svanenmärkta värmepump och har flera smarta, patenterade funktioner som sänker energiförbrukningen utan att kompromissa med din komfort.

ivt värmepump he greenline

IVT Greenline HE

IVT Greenline HE är konstruerad med beprövad teknik som garanterar driftsäkerheten. Den klarar att leverera höga vattentemperaturer, vilket gör den extra pålitlig under kalla vintrar.

Vad är skillnaden mellan jord- sjö- och bergvärme?

 

Det som i huvudsak skiljer dessa tre åt är var energin hämtas ifrån. Det är samma värmepumpar som används, men jordvärme hämtar sin energi från jorden, sjövärme från sjön och bergvärme från berg. Ser man på skillnaden på energibesparing för berg, jord och sjövärme så är bergvärmen det bästa alternativet. Det är dina behov och din tomt som avgör vilket alternativ som lämpar sig bäst.

Bergvärmen har högst temperatur av dem alla när det är kallt och vinter ute. Det är då husen och fastigheterna kräver som mest energi.

Läs mer om de olika uppvärmningssätten längre ner.

Så fungerar bergvärme

10 års garanti ingår. För vi chansar aldrig.


För att du ska känna dig helt trygg med ditt köp får du alltid 10 års garanti på kompressorn (hjärtat i din värmepump) när du köper en värmepump från IVT. Garantin gäller när du köper någon av våra värmepumpar för villor med en effekt upp till 20 kW och servar den enligt IVT:s serviceprogram. Garantin skiljer sig från en försäkring genom att du aldrig behöver koppla in något försäkringsbolag om något skulle hända med din värmepump. Istället ringer du direkt till din oss på Värmekällan Väst AB så hjälper vi dig. Bra va? Hör av dig till oss om du vill veta mer om våra garantier eller klicka dig vidare för att läsa mer.

IVT Värmepump Geo 600

IVT Geo 600

 

IVT Geo 600 introducerar en helt ny användarupplevelse som är mer självklar än någonsin tidigare. Lika intuitiv som din smartphone – och med samma höga designnivå.

IVT Geo 600 är vassare än sina föregångare på allt. Kompressorn är inverterstyrd vilket innebär att värmepumpen automatiskt anpassar driften efter din varmvattenförbrukning och skiftningar i utomhustemperaturen för att öka din besparing. Den jämna och exakta värmeproduktionen ger en mer energisnål drift, vilket även minskar slitaget på värmepumpens delar.

Läs mer om IVT Geo 600

(Klicka på bilderna för att öppna)

IVT PremiumLine HQ

 

IVT PremiumLine HQ har flera smarta, patenterade funktioner som sänker energiförbrukningen utan att kompromissa med din komfort. Dessutom utrustad med smart teknik som gör att värmepumpen anpassar sig till det befintliga borrhålet.

Värmepumpen är utrustad med dubbla a-klassade cirkulationspumpar. Tillsammans med den effektiva kylkretsen innebär det att du kan spara över 2000 kronor extra varje år jämfört med värmepumpar utan lågenergi-teknik

Läs mer om IVT PremiumLine HQ

(Klicka på bilderna för att öppna)

ivt värmepump
ivt värmepump he greenline

IVT Greenline HE

 

IVT Greenline HE är konstruerad med beprövad teknik som garanterar driftsäkerheten. Dessutom klarar den att leverera höga vattentemperaturer, vilket gör den extra pålitlig under kalla vintrar.

Tekniken är en vidareutveckling av samma plattform som värmt tusentals svenska hem de senaste decennierna. Tack vare a-klassade lågenergi-cirkulationspumpar och avancerad styrteknik sparar IVT Greenline HE mellan 600-1000 kWh extra jämfört med tidigare värmepumpar. Det motsvarar upp till 1500 kronor per år.

Läs mer om IVT Greenline HE

(Klicka på bilderna för att öppna)

Värmekällan Väst AB

Värmekällan Väst AB har lång erfarenhet av luftvärmepumpar och har arbetat som IVT-partner sedan 1980 under namnet IVT-Center Väst. Vi är experter på energibesparing och har lång erfarenhet av förnybar energi. Det gör vårt företag till det självklara valet när du ska investera i en ny värmepump, solceller eller poolvärme. Eftersom inget hem är det andra likt rekommenderar vi att du bokar in ett kostnadsfritt hembesök med oss. Då kan vi anpassa vår offert helt efter dina behov och förutsättningar. Vi utför våra tjänster med stort ansvar och levererar en nyckelfärdig och optimal energisparlösning.

Nöjd-kund-garanti

Värmekällan Väst AB  och Energimannen har av IVT värmepumpar utsetts till Sveriges bästa återförsäljare kategori ”flest nöjda kunder”. En prestigefylld och ärorik utmärkelse som visar att vi tar hand om våra kunder på absolut bästa sätt. Ett arbete vi jobbat med i många år.

Vi hoppas såklart på ännu fler nöjda kunder framöver och för att du ska känna dig trygg med oss erbjuder vi nöjd-kund-garanti.

Varför berg-, jord eller sjövärme?

Fördelar med berg, jord och sjövärme

  • Ger stor energibesparing
  • Inget synligt på utsidan av fastigheten
  • Värmepumpen har en lång livslängd, ca 20år
  • Bergvärme/borrhålet har en livslängd på ca 50-80år
  • Väldigt låg ljudnivå
  • Passar bra för både nybyggnationer och för gamla hus, samt för både stora och små fastigheter

 

Nackdelar med berg, jord och sjövärme

  • Högre kostnad installera bergvärme
  • Tillstånd krävs för installation av bergvärme
  • Det är inte alltid möjligt att borra, exempelvis om tomten är för liten eller om avståndet till berget i marken är för långt
  • Kräver vattenburet värmesystem

Svårt att hitta rätt värmepump?

Läs mer om våra olika värmepumpar eller kontakta oss så hjälper vi dig att hitta rätt!

Vätska/vatten-värmepumpar från IVT

 

Dessa värmepumpar kallas också för vätska/vatten värmepumpar eftersom energin hämtas från antingen berget, jorden eller från sjöar via en så kallad kollektorslang. I kollektorslangen finns en vätska som idag oftast består av en blandning av bioetanol och vatten, men kan också innehålla en glykolblandning.

Efter det att värmepumpen hämtat upp energin från berget, jorden eller sjön så omvandlas den till värme som levereras ut till det vattenburna värmesystemet och till varmvattnet. Därav kommer namnet vätska/vatten. Värt att veta är att det är samma typ av värmepump som används för att hämta energin ur dessa olika energikällor, även om vissa mindre justeringar i inställningar kan behöva göras beroende på vilken typ av energikälla man använder sig av.

 

En förnybar investering

Energin som hämtas ur berget, jorden eller sjön är lagrad solvärme. Temperaturen man får från bergvärme håller sig ganska konstant på ca 2-7 grader året runt, medan temperaturen från jordvärmen varierar mer under årets gång. På vintern kan temperaturen från jordvärmen ligga på ett par minusgrader medan man på sommaren kan få upp mot 15-20 grader. Den stora variationen beror mestadels på att en jordvärmeslang placeras ca 70-100 cm ner i marken, vilken påverkas av solen på sommaren och tjälen och kylan på vintern. Vid sjövärme förankras istället en kollektorsslang på botten av sjön som utvinner energin som finns där.

Ser man på skillnaden när det kommer till energibesparingen till följd av bergvärme, jordvärme och sjövärme så räknas bergvärmen som det bästa alternativet. Energin från bergvärme har högst temperatur av de alla under vintermånaderna när det är kallt ute, och husen och fastigheterna kräver som mest energi för att hålla uppe värmen inomhus.

 

Bergvärme

När det kommer till installation av en bergvärmepump är det till stor del berggrunden som avgör om din tomt är lämplig för det eller inte. För att man ska kunna utvinna tillräckligt med energi måste man först och främst beräkna hur djupt och hur många borrhål som behövs. Det krävs även ett tillstånd från kommunen innan du kan påbörja borrningen.

Det absolut vanligaste sättet att utvinna energi till bergvärmepumpen är att borra ett eller flera hål ner till berggrunden och sedan använda sig av en kollektorslang där en köldbärarvätska cirkulerar och tar med sig energin från berget och sedan för med sig den till bergvärmepumpen.

För att installera bergvärme krävs också ett befintligt vattenburet värmesystem. Har du inte detta i ditt hus går det att installera ett vattenburet värmesystem, även om den ökade kostnaden för installation gör det mindre lönsamt.

Eftersom bergvärmepumpar till skillnad från luftvärmepumpar hämtar sin värme direkt från berggrunden, håller du en jämn och konstant temperatur även under årets kallaste säsonger. Uppvärmning med bergvärme kräver installation inte heller alls mycket underhåll och har väldigt låga driftkostnader, vilket gör det till en bra investering som ökar värdet på ditt hus.

 

Jordvärme

Genom att installera en jordvärmepump värmer du upp din bostad genom att ta tillvara på energin som lagrats i marken. För att ta tillvara på jordvärmen grävs en s.k. kollektorslang ner i marken på ca. 1 meters djup. Längden på slangen som behövs beror mestadels på fastighetens läge och storlek.

Med hjälp av en kompressor utvinner värmepumpen värmen ur marken som sedan leds vidare till husets vattensystem som varmvatten. Vätskan pumpas sedan tillbaka ut i kollektorslangen och vidare till jordvärmepumpen. Så här fortsätter vätskan att cirkulera och värmer därmed upp din bostad en väldigt lång tid. Genom att regelbundet se över den och ge den service kan livslängden hos dessa värmepumpar nå upp till 20-30 år.

Genom att installera en jordvärmepump kan du sänka kostnaden för din uppvärmning med upp till 85% och med hjälp av vätskan i slangen som grävs ner ha en jämn temperatur hemma oavsett klimat och temperatur utomhus. Andra fördelar med jordvärme som uppvärmning är att du också har en värmepump som påverkar miljön ytterst lite samt att den inte kräver något borrhål.

 

Sjövärme

Ett mindre vanligt alternativ till bergvärme och jordvärme är att man installerar en sjövärmepump till fastigheten. På samma sätt som för installation av en jordvärmepump, använder man sig även här av en kollektorslang som istället läggs på sjöbotten. Kollektorslangen hålls på plats på botten med hjälp av tyngder, där längden av slangen avgörs av förutsättningar såsom läget på fastigheten och husets storlek.

Med en energisnål kompressor hämtar värmepumpen värmen ur sjövattnet som sedan leds vidare till husets vattensystem. Efter detta pumpas vätskan sedan tillbaka ut genom kollektorslangen och därefter tillbaka till jordvärmepumpen. Eftersom vätskan fortsätter att cirkulera, värmer systemet därmed upp din bostad en väldigt lång tid framöver. Värmepumpen sköter sig själv efter den väl är installerad och genom regelbunden service kan du hålla uppe värmepumpens livslängd till närmare 30 år.

Genom att installera sjövärme till din fastighet kan du göra en besparing för din uppvärmning med upp till 85%, samtidigt som du också höjer värdet på huset. Eftersom du hämtar energin från vattnet får du därmed ett system som utvinner förnybar energi som lagrats på sjöbotten.

 

Värme med lång livslängd från IVT

När man står inför valet av energikälla faller det oftast på hur ens tomt ser ut och var den är belägen. Som exempel önskar man vid installation av bergvärme ha närhet till berg i marken. Om det är långt ner till berget från markytan kräver installationen något som kallas foderrör, ett stålrör som drivs ner i marken för att hålla undan jordmassorna innan man når ner till berget. Ett visst antal foderrör ingår alltid vid installation men skulle fler behövas, brukar en extra löpande kostnad tillkomma om avståndet till berget är långt. Jordvärme och sjövärme är däremot i regel ett billigare alternativ att installera. Dock kräver det att man har ett större markparti så att man får plats med en jordvärmeslang som för en normalstor villa är mellan 400-800 m. Sjövärme kräver även tillgång till en sjö eller vattendrag för att kunna installeras.

Livslängden hos värmepumpar av dessa slag är upp till ca 20år. Borrhål eller markanläggning har man kvar i flera generationer.