Varför köpa värmepump från IVT?
Det korta svaret på den frågan är att våra värmepumpar helt enkelt är ett tryggt köp. Vi chansar aldrig – varken under utvecklingen, tillverkningen eller installationen av våra värmepumpar. Kort och gott, vi hjälper dig till bekymmersfri och billig värme. IVT erbjuder flera effektiva och energisnåla modeller. Behöver du hjälp att välja om du ska ha bergvärme eller luft/vatten? Hör av dig till oss och boka in ett kostnadsfritt hembesök så tar vi fram det bästa alternativet för ditt hem och dina behov.
Bergvärmepumpar
Ser man på skillnaden på energibesparing för berg, jord och sjövärme så är bergvärmen det bästa alternativet. Bergvärmen har högts temperatur av dem alla när det är kallt och vinter ute. Det är då husen och fastigheterna kräver som mest energi.
Luft/vattenvärmepumpar
Luft/vattenvärmepumpen är det självklara valet när man inte har möjlighet att installera en vätska/vatten värmepump. När man tex vet om att det är långt till berg eller man har en för liten tomt för att gräva ner jordvärme.
Luft/luftvärmepumpar
Luft/luftvärmepumpar har ofta fler inbyggda funktioner utöver att enbart värma. De har bland annat luftreningsfunktioner, AC och är lätta att styra via SMS eller WiFi till sin smartphone eller surfplatta.
Frånluftsvärmepumpar
Frånluftsvärmepumpen levereras med det mesta inbyggt, kompressor, varmvattenberedare, eltillskott och styrsystem. De är ofta installerade i tvättstugor, groventréer eller badrum. Där är utrymmet ofta begränsat och det medför att frånluftsvärmepumpen är mycket kompakt.
Berg-, jord- och sjövärme
På fackspråk kallas även dessa värmepumpar för vätska/vatten värmepumpar eftersom man hämtar energin från berget under, jorden eller en sjö via en kollektorslang. I kollektorslangen finns en vätska vilket idag oftast är en bioetanol och vattenblandning, men det kan också vara en glykolblandning. Efter att värmepumpen hämtat upp energin från berget, jorden eller sjön så omvandlas den till värme som levereras ut på det vattenburna värmesystemet och till varmvattnet. Därav namnet vätska/vatten. Man använder alltså samma typ av värmepump för att hämta energin ur dessa olika energikällor, vissa mindre inställningsändringar kan behöva göras beroende på vilken energikälla man har.
Luft / vattenvärmepumpar
En luftvatten värmepump hämtar energin som finns i uteluften. Den omvandlar den energin till att ge fastigheten värme och varmvatten. Vanligtvis installeras en luft/vattenvärmepump tillsammans med en kompatibel inne del från samma tillverkare som innehåller varmvattenberedare, eltillskott och styrenhet. Men det går även att på bra sätt komplettera tex en befintlig vedanläggning med en luft/vattenvärmepump.
Frånluftsvärme
Frånluftsvärmepumpen har två stycken huvudsyften. Den ska ventilera bostaden eller fastigheten och den ska sköta uppvärmning av värme och varmvatten. Det är värmen i frånluften som återvinns och görs om till ny värme. Frånluft är gammal dålig luft i bostaden som är uppvärmd men ska vädras bort. Samtidigt som den gamla dåliga luften ventileras bort så sugs det in ny frisk luft utifrån till huset via spaltventiler i fönstren eller väggventiler i väggarna.
Luft / luftvärmepumpar
En Luft/luftvärmepump hämtar energin i uteluften och omvandlar den till värmeenergi som överförs till luften inomhus. Man räknar att en luft/luftvärmepump är ett komplement till den befintliga uppvärmningen i huset.
Det innebär att huset måste tex ha kvar sina elradiator fast man installerat en luft/luftvärmepump. Trots att luft/luftvärmepumpen är mycket bra och effektiv så kanske inte den orkar hålla värmen själv under årets kalla period, därför måste någon annan form av värmekälla finnas med.
Värmepumpar för fastigheter
Vill du ha alternativ för effektiv uppvärmning av större fastighet eller bostadsrättsförening? Vi på Värmekällan Väst AB har lång erfarenhet av arbete mot både villaägare och fastighetsägare. Läs gärna mer om hur vi arbetar mot fastighetsägare eller kontakta oss för att boka in ett kostnadsfritt hembesök.
Värmekällan Väst AB
Värmekällan Väst AB har lång erfarenhet av luftvärmepumpar och har arbetat som IVT-partner sedan 1980 under namnet IVT-Center Väst. Vi är experter på energibesparing och har lång erfarenhet av förnybar energi. Det gör vårt företag till det självklara valet när du ska investera i en ny värmepump, solceller eller poolvärme. Eftersom inget hem är det andra likt rekommenderar vi att du bokar in ett kostnadsfritt hembesök med oss. Då kan vi anpassa vår offert helt efter dina behov och förutsättningar. Vi utför våra tjänster med stort ansvar och levererar en nyckelfärdig och optimal energisparlösning.
Nöjd-kund-garanti
Värmekällan Väst AB och Energimannen har av IVT värmepumpar utsetts till Sveriges bästa återförsäljare kategori ”flest nöjda kunder”. En prestigefylld och ärorik utmärkelse som visar att vi tar hand om våra kunder på absolut bästa sätt. Ett arbete vi jobbat med i många år.
Vi hoppas såklart på ännu fler nöjda kunder framöver och för att du ska känna dig trygg med oss erbjuder vi nöjd-kund-garanti.
10 års garanti ingår. För vi chansar aldrig.
För att du ska känna dig helt trygg med ditt köp får du alltid 10 års garanti på kompressorn (hjärtat i din värmepump) när du köper en värmepump från IVT. Garantin gäller när du köper någon av våra värmepumpar för villor med en effekt upp till 20 kW och servar den enligt IVT:s serviceprogram. Garantin skiljer sig från en försäkring genom att du aldrig behöver koppla in något försäkringsbolag om något skulle hända med din värmepump. Istället ringer du direkt till din oss på Värmekällan Väst AB så hjälper vi dig. Bra va? Hör av dig till oss om du vill veta mer om våra garantier eller klicka dig vidare för att läsa mer.
Kompletta värmesystem med IVT Värmepumpar
Genom att installera en värmepump utvinner du energi från luft, mark eller vatten. Värmepumparna använder väldigt lite elektricitet för att utvinna energi och i sin tur överföra den till ditt värmesystem. Detta gör din värmepump till ett miljövänligt och otroligt effektivt alternativ för att värma upp din bostad då den minskar energiförbrukningen för de allra flesta efter installation.
Fördelarna med att installera en värmepump i ditt hem är många och på IVT Värmepumpar har vi både de produkter och den kunskap som krävs för att du ska kunna ta del dessa på bästa sätt. För att nämna några av anledningarna till att vi på IVT får många förfrågningar från människor som vill installera en luftvärmepump är att de är:
Kostnadseffektivta
En av de främsta anledningarna till att många byter värmesystem är att dra ner sina kostnader. Även om det kostar att köpa och installera en ny värmepump, sparar du på sikt in detta med en betydligt lägre energiförbrukning. Hur mycket energi du sparar beror även vilken typ av luftvärmepump du installerar.
Miljövänliga
Efter en installation av en värmepump så får du din värme på ett mer miljövänligt sätt. Energin hämtas ur lagrad solvärme vilket gör det till förnyelsebar energi. Genom att byta ut ditt befintliga värmesystem kan du därmed bidra till att göra en bra sak för natur och miljö samtidigt som du sänker dina kostnader på ett effektivt sätt.
Hur fungerar en värmepump och vad gör den så bra?
En värmepump använder naturligt lagrad solenergi från berg, jord, luft eller vatten. Med hjälp av gratis solenergi förvandlas värmepumpen till ett utmärkt system för att värma upp ditt hus eller fastighet som samtidigt har funktionen att värma upp ditt vatten till en mycket låg kostnad. Med hjälp av termodynamikens naturlagar omvandlar värmepumpens kompressor energin ifrån dessa källor till värme och varmvatten så att du kan njuta av den i din villa eller annan fastighet.
För att mer tekniskt förklara det som sker i värmepumpen är att den kokar/förångar ett köldmedium med hjälp av värmeenergin från energikällan. Gasen som skapats av köldmediet kyler man sedan av mot uppvärmningssystemet, vilket gör att gasen övergår till vätska igen. Gasen kondenseras. Den stora energiutvinningen sker när köldmediet övergår från vätska till gas eller från gas till vätska. För att köldmediet ska kunna koka/förångas och sedan kondensera igen måste trycket förändras. Det är kompressorn i köldmediesystemet som får trycket att öka varpå expansionsventilen sänker trycket.
För att värmepumpen ska bli så effektiv som möjligt vill den ha så hög temperatur det går från energikällan samtidigt som den ska producera en så låg temperatur som möjligt för uppvärmning. Då får man vad man kallar ett högt COP.
COP – Få ut mer av ditt värmesystem
Ett bra exempel på ett effektivt värmepumpsystem är exempelvis bergvärme och ett vattenburet golvvärmesystem. Med bergvärme har du i borrhålet en hög temperatur på vintern, samtidigt som golvvärmesystemet inte kräver en så hög temperatur för att ändå lyckas värma fastigheten till normal behaglig rumstemperatur. Detta visar på ett effektivt värmesystem.
COP i sin tur, är ett mått på verkningsgraden hos värmepumpen. Om en värmepump har 5,85 i COP så betyder det att man får ut 5,85 gånger mer energi för uppvärmning än vad det tar att driva värmepumpen. Stoppar man in 1kW i värmepumpen från elnätet för att få den att fungera så får man tillbaka 5,85kW i värmeenergi som går till din uppvärmning. Jämför man det med en hederlig elpanna så skulle en elpanna även dragit 5,85kW från elnätet för att kunna ge dig 5,85kW i värmeenergi för att värma upp huset.
Dagens värmepumpar ger billigare och effektivare uppvärmning
Det här är hela grundkonceptet för värmepumparnas genombrott och slagkraftighet, och som för varje år gör att värmepumparna blir mer effektiva och ger ett högre COP.
Ser vi tillbaka till år 2000, hade värmepumparna ca 3 i COP och man dimensionerade dem för att klara 50-60% av fastighetens energibehov. Resterande del av energibehovet täcktes upp av någon form av tillskott, med exempelvis olja eller el. År 2020 har de istället upp mot 5-6 i COP och man dimensionerar dem för 90-100% av fastighetens energibehov.
Man räknar alltså idag med att de flesta värmepumpar minimalt eller inte alls behöver ta hjälp av el för att hjälpa uppvärmningen av huset.
Genom att installera en värmepump så räknar vi med att sänka uppvärmningskostnaderna med mellan 60-80%, jämfört med om tidigare uppvärmning har varit med hjälp av el eller olja. Har man en gammal värmepump som behöver bytas ut till en ny lika kraftfull modell så brukar vi räkna med att man gör en liten ökad energibesparing med nya generationens värmepumpar.
I en del fall vid byten av värmepumpar så dimensionerar man om värmepumpen, och byter i vissa fall även ut den mot en större modell. Då kommer man att kunna göra en betydligt större besparing mot tidigare, men kan också behöva komplettera sin energikälla. Finns ett värmesystem för bergvärme installerat behöver det ibland kompletteras med ytterligare ett borrhål för att klara få upp tillräckligt med energi för den större och kraftigare värmepumpen.
Hur stor värmepump ska jag välja?
När man dimensionerar storleken/effekten på en värmepump är det viktigt att man räknar på förbrukningen från tidigare värmekälla, om värmen exempelvis kom från en oljepanna, elpanna eller från direktverkande el. På så sätt får man en bra förståelse för hur mycket energi fastigheten kräver och hur installationen av värmepumpen bör utföras. Det är även bra att ta hänsyn till fastighetens storlek och den totala ytan som behöver värmas upp.
Vid speciella fall då man inte har någon tidigare förbrukning att gå efter behöver man istället räkna på hur mycket effekt som krävs per kvadratmeter. Vid dessa fall behöver man ta hänsyn till fastighetens ålder, vilken typ av isolering och fönster fastigheten har i dagsläget, samt hur många våningsplan huset har.
Man behöver också se till vart i Sverige fastigheten är belägen, då man i beräkningarna tar med att vi har en kallare väderlek i norra Sverige än i de södra delarna, vilket därmed kräver en högre förbrukning och eventuellt än något starkare värmepump. Varmvattnet dimensioneras efter hur många personer som finns i hushållet och behöver ta del av det.
Vilka olika typer av värmepumpar finns det?
Olika sorters värmepumpar fungerar på olika sätt och genom att jämföra dess funktioner kan du hitta det alternativ som passar dig och ditt hus bäst. Många gånger handlar valet av luftvärmepump om ditt hem har ett vattenburet uppvärmningssystem eller inte.
Luft-luftvärmepump
En luft-luftvärmepump hämtar luft utifrån, gör om energin och sprider den till luften inne i ditt hus. Den är oftast både mindre och enklare än andra värmepumpar. Då den även kostar mindre är den många gånger ett bra alternativ då du vill värma upp mindre ytor eller utrymmen som garage och uterum. Luft-luftvärmepumpen kan användas till att både värma upp eller kyla ner och kräver enklare installation.
Luft-vattenvärmepump
En luft-vattenvärmepump hämtar energin utifrån och leder den till ditt hus vattenburna värmesystem. Dessa genererar mycket värme för vad det kostar och hjälper samtidigt till med att värma upp vatten till det befintliga vattenburna värmesystemet.
Frånluftsvärmepump
Frånluftsvärmepumpar fångar upp värmen innan den ventileras ut ur ditt hus och överför denna till det vattenburna uppvärmningssystemet i huset. På detta sätt får du in ny fräsch luft i huset samtidigt som du återanvänder värmen. Luftvärmepumpen installeras vanligtvis redan vid byggnationen av huset.
Bergvärmepump
Genom att installera en bergvärmepump till ditt hus utvinner du energi från berggrunden. Även om installation av bergvärme är betydligt dyrare än andra typer av luftvärmepumpar, sparar du i längden ner på stora kostnader med ett sådant värmesystem. En bergvärmepump kräver i stort sätt heller inget underhåll.
Oavsett vilken typ av luftvärmepump som passar dig bäst kan du med dagens modeller komma undan med stora besparingar på sikt. Hur stor kostnaden blir för installation eller service har också att göra med vilken typ av värmepump du väljer.
Är du osäker på typ eller modell är du välkommen att komma in eller kontakta oss. Vi på Värmekällan Väst AB / IVT Center har lång erfarenhet och bred kunskap när det kommer till allt från produktinformation och installation till service och underhåll.
Värmepumpar – ett miljövänligt sätt att värma upp ditt hem
Värmepumpen är en ren och fin produkt, den släpper inte ifrån sig någon smuts eller annat avfall. Underhåll krävs men en rätt installerad värmepump sköter sig själv under årets olika årstider. Värmepumpen har fina styrsystem som övervakar och styr rumstemperaturen via utomhusgivare och ser till så att rätt inomhusklimat uppnås.
De flesta typer av värmepumpar kan också kyla, med antingen aktiv kyla med hjälp av kompressorn, eller med passiv kyla, även kallad naturkyla eller frikyla från borrhål. Passiv kyla är ”gratis” medan aktiv kyla kostar att producera.
Ett smart sätt att hålla uppe värmen
All teknik i dagens hushåll moderniseras på ett sådant sätt att de ska vara uppkopplade mot internet via ditt wifi, ett s.k. smart hem. Även värmepumpen följer med i denna utveckling och i princip alla typer av värmepumpar går idag att styra via sina smartphones, plattor eller liknande enheter. Man kan höja eller sänka värme och få driftstatus eller meddelanden om fel skulle uppstå. I de flesta fall kan man också få värmepumpen att anpassa sig till elpriset. Är elpriset lågt så värmer den huset lite extra, är elpriset högt så väntar den lite med att starta. Allt detta är möjligt med en fungerande internetuppkoppling och med teknik som ofta redan finns tillgänglig. Detta gör värmepumparna ännu mer effektiva och gör att de passar in utmärkt i de nya hushållens Smart Grid system.
Idag räknas värmepumpar som en förnybar energikälla enl. Svenska Energimyndigheten. Den likställs därmed med solenergi och vindkraft vilket också gör den till ett värmesystem för framtiden. Värmepumpar är alltså det absolut bästa alternativet för uppvärmning av fastigheter i Sverige – miljövänliga och energisnåla.
Fördelar med att installera en värmepump från IVT
- Stor ekonomisk besparing
- Miljövänligt
- Ren och fin drift
- Sköter uppvärmning automatiskt
- Relativt underhållsfritt